De werking van het endo-cannabinoïdensysteem

Het endo-cannabinoïdensysteem

In het menselijk lichaam is het zogeheten endo-cannabinoïdensysteem werkzaam: een systeem dat uit receptoren bestaat die reageren op zowel lichaamseigen als plantaardige cannabinoïden uit de Cannabis Sativaplant.

Processen

Deze receptoren hebben invloed op fysiologische processen in het lichaam, variërend van het immuunsysteem en het geheugen tot de spijsvertering, eetlust, motoriek, bloeddruk en de botgroei.

Balans

Het endocannabinoïdensysteem is samengesteld uit twee types receptoren: CB1 en CB2. Elke receptor reageert op verschillende cannabinoïden, waaronder CBD. CB1-receptoren worden voornamelijk gevonden in de hersenen en het zenuwstelsel, terwijl CB2-receptoren meer geassocieerd worden met het immuunsysteem. Het uiteindelijk doel van de receptoren is het in balans houden van het interne systeem. Dit wordt ook wel homeostase genoemd.

Cannabinoïden en terpenen

De specifieke rol van de cannabinoïden is om al deze inwendige processen in balans te houden: wanneer een prikkel te sterk wordt doorgegeven, zorgen de cannabidiol (CBD) en terpenen in de CBD-olie voor regulering ervan. Met een optimale werking in het menselijk (en dierlijk) lichaam als resultaat.

Aromatische moleculen

Terpenen zijn aromatische moleculen die het unieke geur- en smaakprofiel van planten bepalen. De vorming van terpenen wordt beïnvloed door allerlei omgevingsfactoren, zoals het klimaat, de bodemgesteldheid en de leeftijd van de cannabisplant. Mogelijk zijn ze de ‘bouwstenen’ bij de productie van cannabinoïden binnen de cannabisplant. De belangrijkste terpenen zijn limoneen, myrceen, pineen, linalool, terpineen en fytol.

Bijzondere eigenschap

Samen met cannabinoïden vormen terpenen de belangrijkste bestanddelen van de cannabisplant. In tegenstelling tot cannabinoïden, die enkel in de cannabisplant voorkomen, zijn terpenen ook in veel andere planten te vinden. Ze hebben de bijzondere eigenschap dat ze de werking van de cannabinoïden als receptoren in het lichaam kunnen beïnvloeden door het te versterken of juist te remmen.

Entourage-effect


Deze unieke synergie tussen cannabinoïden en terpenen wordt het entourage-effect genoemd: de werking van de twee ‘bestanddelen’ versterkt elkaar onderling. Met als resultaat een verhoogde en effectievere werking van de voedende kracht van CBD-olie.

Taru producten